آزمون الکترونیکی شامل آزمون هایی است که در آنها با استفاده از مکانیزمهای الکترونیکی، فعالیت ها، پاسخ ها، نمره ها و بازخوردهای لازم فراگیران، طراحی، ارائه، ذخیره و گزارش می شود. همچنین می تواند در چندین قالب مختلف مانند اسناد متنی، قالب های چند رسانه ای مثل صدا، تصویر، ویدئو، یا در قالب شبیه سازی های پیچیده و بازی ها ارائه شود. آزمون الکترونیکی می تواند به شکل فردی و گروهی و در تعداد اندک یا کلان مقیاس به صورت همزمان یا غیر هم زمان برگزار شود. از روش های مختلف که در آزمون الکترونیکی برای ارزیابی وجود دارند می توان به سؤال های چند گزینه ای، پاسخ های صحیح غلط، پر کردن جای خالی، مرتب کردن یا جور کردن سؤال ها اشاره کرد.
مزیت های آزمون های الکترونیکی
- محاسبه نمره به محض اتمام آزمون
- تحلیل سریع داده ها
- تنوع در قالب های سؤال
- تنوع در برگذاری نوع آزمون ها (بدو استخدام، ارزیابی پایان دوره، زبان های خارجی، تعیین صلاحیت حرفه ای، هوش، رتبه بندی کارکنان و…)
- ارایه بازخوردهای اطلاعاتی به صورت بعد از سوال یا بعد از آزمون
- حذف زمان رفت و آمد به محل آزمون
- دسترسی سریع به پاسخ نامه
- شرکت در آزمون در زمان های دلخواه
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- صرفه جویی در کاغذ
- برگزاری در طیف وسیع با تعداد زیاد
معایب آزمون های الکترونیکی
- امکان قطعی اینترنت
- عدم نظارت مستقیم بر آزمون
- احتمال تقلب
- حساسیت تنظمیات آزمون ها به وسیله ادمین
نرم افزار آزمون الکترونیکی
برای پیاده سازی آزمون ها در سازمان ها یا موسسات، نیاز به ابزاری می باشد تا بتوان علاوه بر طراحی سوالات متنوع و آزمون های متنوع در طیف های کوچک تا بزرگ، بدون در نظر گرفتن تعدد فراگیران، قابلیت تحلیل هم در آزمون ها و هم فراگیران را داشت. این تحلیل بیانگر نقاط ضعف و قوت فراگیران و همچنین تشخیص و رتبه بندی آن ها نیز خواهد بود. جدا از مقوله تکنولوژیکی این نرم افزارها، آن ها باید بتوانند سازمان هارا در طراحی محیط های یاددهی- یادگیری یاری نماید. این نرم افزارها قابلیتی به سازمان ها و موسسات می دهند تا بتوانند در مسیر فرایندی از زمانی که فرد وارد سازمان شده تا زمان خروج بتوان مسیر رشد و پیشرفت را مشخص نمود تا هم ضمن آگاهی خود فرد از کاستی ها و قوت ها، سازمان ها نیز در بهره وری بیشتر از فراگیران در این مسیر هدایت شوند.
قابلیت های مورد نیاز که از یک نرم افزار آزمون الکترونیکی می توان انتظار داشت.
نتیجه
بدون شک برگزاری آزمون ها به منظور سنجش دانش و مهارت فراگیران یا روشی برای ارایه یادگیری مدرن به ویژه در نسل های جدید، لازم و ضروری می باشد اما، انتخاب نرم افزاری که بتواند، ضمن برگذاری آزمون ها، سازمان را در تحلیل افراد و آزمون ها یاری نماید، مسئله حایز اهمیت می باشد. نبود معیار های درست برای انتخاب نرم افزار های آزمون الکترونیکی حتما سازمان ها و موسسات را دچار مشکل خواهد نمود.