چرخه PDCA

pdca

۵/۵ - (۴ امتیاز)

در دنیای مدرن امروز کسب و کارها هر روز به فکر توسعه تجارت خود هستند از این رو از هر روش و شیوه ای برای بهبود فرآیند کارهای خود بهره می برند اما یکی از شیوه هایی که مدت ها است در حوزه کسب و کار نتیجه خوبی را در برداشته است استفاده از از چرخه دمینگ PDCA است. اما PDCA چیست؟

 PDCA از ابتدای کلمات Plan , Do, check, Act گرفته شده است که به ترتیب به معنی برنامه ریزی، انجام دادن، چک کردن و عمل کردن است.

چرخه PDCA که به چرخه دکتر دمینگ هم شناخته می شود، چرخه ایست که مسیر موفقیت و توسعه سازمانی و حتی توسعه فردی را به خوبی نمایش می دهد. اگر این چرخه به خوبی شناخته شود و اقدام ها و برنامه ریزی ها مطابق این چرخه انجام شوند، نتایج فوق العاده ای حاصل می شود.

کاربرد چرخه دمینگ PDCA چیست؟

دمینگ مدلی برای‌ بهبود مستمر میباشد.

چرخه دمینک برای طرح ریزی یک فرآیند ، محصول یا خدمت است.

فعالیت‌های سازمان براساس فازهای چرخه دمینگ PDCA ارزیابی میشود.

P= Plan برنامه ریزی:  برای هر کاری اولین قدم برنامه ریزی است. هر فردی و یا هر سازمانی برای کاری که می خواهد شروع کند، باید برنامه ریزی داشته باشد و در برنامه ریزی باید مشخص شود هدف چیست؟ چقدر زمان نیاز است؟ چقدر باید هزینه کرد؟ برای انجام کار به چه اقدام هایی نیاز است و …. به عنوان مثال سازمانی برای ایجاد خط تولید جدید می تواند برنامه ریزی کند که به تجهیزات و نیروی انسانی نیاز دارد و چه کارهایی برای راه اندازی این خط نیاز است. 

D=Do اجرا:  پس از برنامه ریزی باید اقدام کرد، باید شروع به اجرا کارها و اقدام ها کرد و کارها را پیش برد. شرکت تولید شروع به انجام کارها می کند و فردی که اضافه وزن دارد ورزش را شروع می کند.

C=Check کنترل:  در مسیر اجرا، سازمان باید کنترل های مناسب را بر روی اجرا داشته باشد، تا مطمئن باشد در مسیر اهداف حرکت می کند یا نه و اینکه آیا مسیر را صحیح می رود یا خیر.

A=Act اقدام: پس از تجزیه و تحلیل سازمان و یا فرد به نکاتی می رسند که می تواند به بهبود روند کار به آن ها کمک کند، شاید مسیری را اشتباه رفته اند و کاری را اضافه انجام داده اند. در این قدم، اقدام های اساسی برای حل مشکلات برنامه ریزی و توصیه می شود. به عنوان مثال ممکن است فرد بعد از یک ماه بفهمد این روش نمی تواند به کاهش وزنش کمک کند و لازم باشد روش دیگری را برنامه ریزی کند و مجدد چرخه PDCA اجرا می شود.

با یک مثال چرخه دمینگ را بهتر بشناسید:

فرض کنید سازمانی از طریق پورت های باز مورد حمله قرار گرفته و تصمیم می گیرد با استفاده از تکنولوژی جلوی حملات را بگیرد:

۱-برنامه ریزی: سازمان طی بررسی های انجام شده تصمیم می گیرد کلیه پورت های باز با استفاده از فایروال مسدود کند.

۲- انجام: در این مرحله فایروال خریداری، راه اندازی و پیکربندی می شود و کلیه پورت ها مسدود می شوند.

۳- بررسی: سازمان پس از بررسی های لازم می بیند که با این کار بسیاری از کارها مختل شده اند مثلا به دلیل بسته شدن پورت ۸۰ و ۴۴۳ دیگر امکان استفاده از اینترنت را ندارند. بنابراین نیاز به بهبود می باشد. در این گام تصمیم گرفته می شود که چه بهبودی باید ایجاد شود و آن باز کردن پورت هاییست که مورد نیاز سازمان می باشد. در واقع سازمان باید فقط پورت های بلا استفاده را مسدود کند.

۴-بهبود: در این گام مطابق یا تصمیم گیری های گام بررسی پورت های لازم در راستای اهداف سازمان باز می شوند و پورت های بلا استفاده مسدود باقی می مانند.

توجه داشته باشید که این روند می تواند در چرخه های بعدی نیز تکرار شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید