مدیریت استعداد چیست؟
مدیریت استعداد عبارت است از انجام این مراحل در راستای اهداف شرکت: روند استخدام نیروی جدید، نگه داشتن و پرورش نیروهای کار مستعد و مناسب، و فعال نگه داشتن آنها. مدیریت استعداد درواقع یعنی توانایی مدیریت تجربه ای که کارکنان یکی پس از دیگری در محیط کار خواهند داشت، به همان روش مدیریت مشتریان شرکت. رویکردی جامع به مدیریت استعداد دربرگیرندهی روانشناسی کارکنان و استفاده از جدیدترین اطلاعات برای شناخت، پاداش، هدفگذاری و کنترل تمام تأثیرات عملکرد کارکنان است.هنوز که هنوز است، شرکتهای زیادی برای استخدام نیروی جدید از این روند کاری پیروی نمیکنند، اما اگر به مدیریت استعداد در جایگاه شایسته ی آن توجهی نشود، احتمالا فرایند استخدام به صورت انفعالی و صرفا از سر احتیاج خواهد بود.علت اینکه چرا کارفرمایان رویکردی انفعالی به استخدام نیروی جدید و منابع انسانی دارند، تا حدودی قابل درک است. پیدا کردن نیروی جدید برای جایگاههای اصلی شرکت، بهخودیخود شما را تحت فشار قرار میدهد و به نظر میرسد با وجود آن، دیگر زمانی برای طراحی پروسه ی کلیدی و طولانی مدت برای روند استخدام برایتان باقی نمیماند. امروزه برای استخدام تمام منابع انسانی مناسب، یک ماه کامل زمان لازم است، اما اگر برنامهای مناسب برای مدیریت استعداد داشته باشید، میتوانید با اضطراب کمتر و موفقیت بیشتری کار خود را انجام دهید. آیا میتوانید یک ماه برای پیداکردن نیروی جدید صبر کنید؟ اگر نه، اکنون زمان مناسبی است برای طراحی راهبردی که روند ثابتی برای یافتن استعدادهای جدید به شما بدهد. این برنامه ممکن است در کوتاه مدت هزینهی زیادی برایتان داشته باشد، اما در دراز مدت وقتی میدانید نیروی جدیدتان از کجا میآید، نتیجهی آن را خواهید گرفت.
ارتباط مدیریت استعداد با استراتژی کسبوکار شما
مدیریت استعداد نگاهی بسیار جامع به منابع انسانی است.
درواقع مدیریت استعداد، منابع انسانی را به ضمانت تمام شرکت تبدیل میکند: از بالاترین جایگاه تا پایینترین، بدون درنظرگرفتن سِمت هر شخص، وظایف یک بخش و یک پیمانکار.در مدیریت استعداد، هرکس، از مدیر مجموعه تا کارمندی ساده، وظیفه دارد نیروی جدید را کشف کند، افراد عالی را جذب شرکت کند و از رشد آنها مطمئن شود. همچنین شیوههای عملکرد شرکت باید الهام بخشِ این افراد تازه وارد باشد و موجب ادامهی همکاری آنها با شرکت شود. در چنین شرکتی که مدیریت استعداد انجام میشود، همه مسئول ایجاد تجربهی مناسبی از همکاری هستند. مسئول منابع انسانی و مدیر مجموعه باید از این شیوه پیروی کنند. آنها با کارکردن روی برنامهی مدیریتی درازمدت و درک اهمیت آن میتوانند برای استخدام نیروهای جدید در آینده آماده باشند.
مدیران به تازگی اهمیت این برنامه ریزی را درک کردهاند. در نمودار زیر میزان رتبه بندی مدیریت استعداد را از نظر مدیران مختلف میبینیم.
چگونگی رشد پروسهی مدیریت استعداد
امروزه روند مدیریت استعداد، رو به گسترش است. نگه داشتن نیروهای کار در شغل خود در جایگاه پایینی قرار دارد، با میانگین ۴٫۴ سال ماندگاری در یک شغل (برای آمریکا)؛ در حالی که استخدام نیروهای جدید رو به افزایش است. درنتیجه، مدیریت استعداد نیز در این راستا در حال تغییر است. هم سرعت و هم کیفیت استخدام باید پیشرفت کند تا خدمات شرکت برای مشتریان جذاب تر باشد و روند استخدام نیروهای جدید سرعت بیشتری بگیرد. مشارکت کارکنان نیز از عوامل مهم در این زمینه است. در امریکا این اشتغال ۳۰درصد است و در هر نسل نسبت به نسل قبل، رو به کاهش است. اشتغال کمتر به معنای ماندگاری کمتر کارکنان در مشاغل خود و نیز سوددهی و مثمربودن کمتر، هم زمان با عوارض بیشتر است.
درحالی که مدیریت استعداد رو به رشد است و مدیرعامل و منابع انسانی هر دو به ارزشهای آن و سختی های روند استخدام آگاهاند، جالب است بدانیم که ۳۵ درصد شرکتها همچنان به روشهای انفعالی قدیم پایبندند و فقط زمانی که نیاز داشته باشند، نیروی جدید استخدام میکنند. فقط ۱۳درصد شرکت ها فعالانه عمل میکنند و در زمینهی مدیریت استعداد، رویکردی هم راستا با نیازهای آینده و برنامههای کسب و کار خود دارند.واضح است تا زمانی که شرکتها و سازمانها وارد عمل نشوند و راهی برای کشف، پرورش و رشد توانایی نیروهای کار نداشته باشند، این توضیحات برای درک کامل مدیریت استعداد کافی نخواهد بود.
مدیران چگونه بهترین افراد را پیدا میکنند
امروزه یافتن کارمندی مستعد با مهارتهای مناسب به مراتب سخت تر از گذشته است. در واقع، به نظر میرسد در تاریخ امریکا تاکنون تا این حد، عدم توازن میان مهارتهای مورد نیاز کارفرمایان و مهارتهای متقاضیان مشاغل مختلف، مشاهده نشده است.در اینجا مشکل را آسان تر حل خواهید کرد اگر مدیر با استعدادی داشته باشید که با نوشتن آگهیهای استخدام بهتر، هویت سازمانی پیشرفته تر و ایجاد پروسهی استخدامی مناسب تر با مشارکت فزاینده ی کارکنان، به دنبال افراد مناسب برای شرکت شما بگردد. با مدیریت استعداد افراد، از تمام ابزارها و منابع موجود بهره خواهید برد و همهی افراد شرکت را به اشتغال دعوت خواهید کرد.
مدیریت استعداد به حفظ نیروهای کار کمک میکند
همان طور که پیش تر اشاره شد، همکاری مستمر کارکنان در سازمانها کم است. در واقع، روند تغییر شغل در میان نیروهایی که به تازگی فارغ التحصیل شدهاند، در سالهای اخیر تقریبا دو برابر شده است.خوش بختانه حفظ نیروهای کار یکی از زمینههای متعدد رویکرد مدیریت استعدادهاست.در حوزه ی نیروی کار، اگر بخواهید برای حل مشکلات، صرفا داوطلبان را جذب کنید و نگاهی به حفظ نیروها نداشته باشید، کارتان مانند تلاش برای پرکردن سطلی سوراخ است؛ تمام تلاشتان فقط قطره قطره هدر میرود. مدیران قوی استعداد میدانند که جنبهی مهم ابقای نیروی کار، در اشتغال آنهاست؛ کارکنانی که استخدام میشوند، 87 درصد بیشتر تمایل دارند در شغل خود بمانند. تعریف ابتدایی اشتغال عبارت است از نیروهایی که به کار گرفته شدهاند و به شغل خود علاقه مند هستند. همچنین مردم آن را تمایل به تلاش داوطلبانه برای کار میدانند. این تلاش، کمترین اقدام لازم برای ایجاد رضایت شغلی است، که به معنای واقعی، فراتر رفتن و پیشرفت کردن است.پژوهشها نشان میدهند که شرکتهایی که حقوق بیشتری پرداخت میکنند، اغلب در زمینهی نگه داشتن کارمندان خود ضعیف عمل میکنند.
چگونه میتوانیم اشتغال و ابقای نیرو را بهبود ببخشیم؟
ایجاد شناخت: وقتی کارکنان پیشرفت میکنند، حتی به میزان اندک، آنها را بشناسید و دیگر کارکنان را نیز به هم ین کار تشویق کنید؛
ایجاد استقلال: گاهی به کارکنان حق انتخاب بدهید: چه در انجام پروژه، چه ساعات کاری و چه جایی که در آن کار میکنند؛
هدف گذاری: به کارکنان کمک کنید اهمیت و جایگاه کار خود در کل پروژه را بهتر درک کنند.
جالب است بدانید آموزش بهتر و رشد بیشتر، یکی دیگر از ابزارهای مؤثر در کمک به ابقای نیروهای کار و حجم کاری بالاست. بیایید نگاهی دقیق تر به این بخش از مدیریت استعداد بیندازیم.
پرورش استعداد با برنامههای آموزشی و پرورشی
همچنین زمانی که بازار کار، دارای تعداد کمی متقاضی با مهارتهای لازم و تمایل به ادامهی همکاری باشد، داشتن نیروهای آمادهی کار در بخش پرورش استعداد شرکت، به سود شما خواهد بود.این روش، نیروهای جدید را متناسب با نیازهای شما به سرعت پرورش میدهد و با برنامههای توسعهی مناسب، نیروهای موردنیاز شما را از بین همین افراد استخدام میکند. شرکت گوگل دارای تغییرات شغلی زیادی است و بیشتر افرادی که استخدام میشوند، تنها یک سال در این شرکت کار میکنند. حال باتوجه به این وضعیت، صاحبان شرکت چگونه توانستهاند مانع از توقف چرخ دندههای یکی از شرکتهای بسیار بزرگ جهان شوند و به کار خود ادامه دهند؟ یکی از عوامل موفقیت در استمرار کسب وکار گوگل، این است که آنها در زمینهی توسعه و آموزش، عملکرد فوقالعادهای دارند. درواقع، آنها از برنامهی آموزشی فراتر رفتهاند و در مواجهه با این مشکل، رویکردی با محوریت مدیریت استعداد داشته اند. آنها فرهنگ یادگیری را در شرکت خود پایهگذاری کردهاند. این فرهنگ، کارکنان را نه تنها به یادگیری مطالب جدید در حرفهی خود تشویق میکند، بلکه به آنها امکان میدهد در زمینههای موردعلاقه شان، از همدیگر نکاتی بیاموزند: از طراحی و برنامه نویسی تا یوگا و فرزند پروری. نکتهی کلی آموزش و توسعه در این دیدگاه، برنامه ریزی دقیق است، برنامه ای که افرادی با مهارتهای موردنیاز سازمان شما پرورش دهد. بعضی مشاغل برای استخدام نیرو با موانع بیشتری مواجه هستند؛ این مشاغل را باید شناسایی کرد و برنامهای برای مدیریت توسعه برایشان ترتیب داد یا آموزشی برای پرورش کارمندان توانمند و استعدادهای مناسب با آن جایگاه برایشان طراحی کرد.
مقیاسهایی برای کمک به ارزشگذاری مدیریت استعداد و عملکرد
در پایان روز، چگونه تشخیص میدهید که تمرکز بر مدیریت استعداد، عملکرد شرکت شما را بهبود بخشیده است؟ آن را بسنجید. با خواندن این مقاله، نکاتی راهنما خواهید دید که روند استخدام، ابقای نیرو و اشتغال کارکنان را به شما نشان خواهد داد. دیگر معیارهای ارزشگذاری شامل این موارد است: استخدام درون سازمانی یا بیرونی (به عنوان راهی برای بررسی بازدهی برنامههای آموزشی) و واکنش متقاضیان به برنامهی استخدامی شما. قطعا صحبت دربارهی ارزشگذاری استعدادها و عملکردها یک بحث است و انجامدادن آن بحثی دیگر. خوشبختانه نرمافزارهایی برای کمک به سنجش میزان تواناییها و استفاده از قوانین مدیریت استعداد در دسترساند. اگر میخواهید برنامهی مدیریت استعدادتان را از صفر شروع کنید، این نرمافزارها به شما کمک میکنند سریعتر به نتیجه برسید. در ادامه تعدادی از آنها را معرفی میکنیم: نرمافزار هالوژن (Halogen Software): برای کمک به سنجش و مدیریت عملکرد، توسعه، استخدام و تلاش برای آموزش مهارتهای لازم در نیروهای متقاضی کار؛
تلنت سافت (Talentsoft): دارای ویژگیهای زیادی ازجمله: تحلیل منابع انسانی برای کمک به مدیریت استعداد.
تلنت گارد (TalentGuard): نرمافزاری برای اشتغال، مدیریت و توسعهی نیروی کار.
های گراند (HighGround): برای سنجش و بهبود عملکرد کارکنان و مشارکت آنها.