افتا

افتا چیست؟

اگر در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت کرده باشید، حتما به نحوی نام افتا به گوشتان خورده است و احتمالا مدنظر دارید که بیشتر در مورد آن بدانید؛ شاید حتی به این دلیل اینجا هستید که این واژه از دیدگاه شما یک واژه جدید و نامانوس بوده است و میخواهید اطلاعات بیشتری از این واژه بدست آورید.
در این مقاله به بررسی ماهیت و چیستی افتا خواهیم پرداخت؛

عبارت «امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات» امروزه با ادبیات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به اختصار «افتا» نامیده میشود و ما نیز در ادامه متن، از همین عبارت اختصاری استفاده خواهیم کرد. اما اگر چیستی و ماهیت افتا برای شما به سوال تبدیل شده باشد، قطعا این عبارت را به تنهایی نشنیده اید و عبارت هایی مثل «گواهی افتا»، «پروانه افتا» و… جلوه آشنا تری در ذهن شما دارند.

به اصطلاح کمی حرفه ای تر، عمومی ترین کاربرد افتا در عبارات «پروانه خدمات فنی افتا» و «گواهی امنیتی محصولات افتا» به چشم میخورد. این دو گواهی امنیتی، از «مرکز مدیریت راهبردی افتا» صادر میشوند که این مرکز مستقیما زیر نظر نهاد ریاست جمهوری اداره و پایش میشود و همین امر، بر میزان اهمیت عملکرد و به کلی ایجاد شدن این مرکز دلالت دارد.
این مرکز در بازه های زمانی مختلف به انتشار دستور العمل ها، ابلاغیه ها، بخشنامه ها، هشدار های امنیتی و… در خصوص امنیت در افتا میپردازد که طبعا شرکت های فعال در این حوزه ملزم به رعایت این موارد هستند.

انواع گواهی های افتا

تا به اینجا، بیشتر در خصوص ماهیت عبارت «افتا» صحبت کرده ایم و به چیستی آن پرداخته ایم. اما همانطور که اشاره کردیم، بندرت ممکن است این عبارت را به تنهایی شنیده باشید؛ آنچه مفهوم افتا را در ذهن شما تداعی میکند، گواهی های امنیتی افتا هستند؛ بطور کلی گواهی های صادره از معاونت افتا به سه دسته تقسیم میشوند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

  1. گواهی امنیتی محصولات افتا:

متولی صدور این گواهی «اداره کل ارزیابی امنیتی محصولات (ارم)» میباشد. این گواهی برای محصولات    نرم افزاری تولید داخل توسط آزمایشگاه های افتا و بر اساس نوع و کاربری محصول و تحت استاندارد های ISO صادر میشود، شرکت توسعه علوم راهبردی ایده، اولین شرکت در حوزه آموزش سازمانی ست که موفق به دریافت این گواهی برای محصولات خود شده است.

در صورت تمایل میتوانید با مشاهده این لینک، تمامی دارند های این گواهی را با جزئیات مشاهده فرمایید.

 

  1. پروانه خدمات امنیتی افتا:

متولی صدور این گواهی برای شرکت ها، «اداره کل نظام مدیریت امنیت اطلاعات (نما)» میباشد و از همین رو به نام گواهی نما نیز شناخته میشود؛ گفتنی ست که این گواهی، در ۴ حوزه: فنی، مدیریتی، آموزشی، عملیاتی و در ۱۳ گرایش متفاوت، در ۳ رتبه صادر میشود که شرکت ایده موفق به اخذ رتبه ۱ این گواهی، در حوزه خدمات فنی و با گرایش نصب و پشتیبانی محصولات فتا (T-01) گشته است.
در صورت تمایل میتوانید با مشاهده این لینک، تمامی دارند های این گواهی را با جزئیات مشاهده فرمایید.

 

  1. گواهی فعالیت آزمایشگاه ارزیابی امنیتی:

این گواهی ویژه آزمایشگاه هاییست که قصد صدور گواهی امنیتی افتا، زیر نظر معاونت افتا را دارند و برای متقاضیانی صادر میشود که واجد شرایط توانایی ارزیابی امنیتی محصولات در حوزه فضای تولید و تبادل اطلاعات را داشته باشند.

درحال حاضر تعداد ۶ آزمایشگاه دارنده این گواهی هستند و قادر به ارزیابی امنیتی محصولات میباشند که فهرست آنها با جزئیات بیشتری از طریق این لینک قابل مشاهده میباشد.

شرکت ایده، به عنوان یکی از اولین دریافت کنندگان گواهی امنیت از سوی سازمان افتا با استمرار در تمدید ارزیابی های امنیتی، پیش گیری از آسیب پذیرهای نرم افزاری را همواره در بالاترین سطح در اولویت امور قرار داده است. تا بهره برداران با خیالی راحت در محیط های امن نرم افزارهای این شرکت به فعالیت بپردازند.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *